School: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. Tá tobar beannuighthe i gCnoc an-Aoil i bparáiste Dún Dhoighre agus Tobar Breandáin is ainm dó. Ní deireann na daoine Tobar Breandáin ach Tobar Brean. Teigheann na chuig an tobar an dara, an tríomhadh agus an teachramhadh domhnac de Mó a íúl. Bíonn níos mó daoine ann an ceathramhadh domhnac na domhnac ar bith eile. Déanann na daoine turas gach domhnac den trí cinn sin ach tagann daoine eile agus déanann síad na cinn ar fad an domhnach= deire.
    Nuair a shroiceas na daoine an tobar baineann síad na brógaí agus na stocaí dóib. Gabheann síad cúig "Ár n-Athaireacha."
    Teigheann síad go dtí crann mór eile agus deireann síád na paidreacha ceadhna.