Scoil: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

lámh conganta dóibh. Bhí cion agus grádh ag gach duine i bPortomna do'n Máthair Abb.
    Tar éis deich mbliadhain aca annseo. D'éirigh leo áit dheas fheileamhnach a cheannacht, le clochar nua a chur ar bun ann - an pháirc ar a bhfuil an Banc Hibernia anois. Acht sé Dia is fearr a thuigeas céard a fheilfeas dúinn agus sul ar thosuigheadar leis an obair, bronnadh áit eile - áit a bhí i bhfad ní b'feileamhnaighe - ortha, an áit ar a bhfuil an Clochar suidhte anois.
    Inghean Ní Seoighe a fuair bás agus d'fág sí le h-údhacht go mbéadh an pháirc seo atá i gceist ag na mnáibh-riaghalta.
    Cuireadh an Clochar ar bun agus sa mbliadhain 1892 - chuireadhar fútha ann. An Sgoil Náisiúnta atá in aice leis cuireadh ar bun é sa mbliadhain céadna, agus dhá bliadhain in a dhiaidh sin cuireadh an Sgoil Tighis ar bun.