School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Nuair a bhí mac De ag imtheacht o na h-Ludaigh fadó táinig siad chomh fada lé bean a bhí ag caitheamh cruithneachtan. D'iarr na h-Ludaigh di an bhfaca siad Iosa ag dul tart agus dubhairt sise nach bhfaca.
    Ní fheadfadh sé a bheit níos fuide na seo ar siad san lé chéile. Mar a feidir adeir an bhean cuartaigidh an cruithneach. Annsin thosuigh siad ag cartadh na cruithneachtan agus dubhairt siad cheibí gráinne abfuil Sé ann beidh sé sgoiltighthe. Tosuigh siad ag cartard agus nuair a bhí siad a' cartadh bhí chuile grainne sgoiltí agus tá gach grainne cruithneachta goilte o shoin i leith. Roimhe sin ní bhiodh an sgoilt seo ar an grainne cruithneachta.
    Ceann eile.
    Nuair a bhí mac Dé ag imtheacht o na h-Ludaig criaidh se i