School: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. Galway
P. Ó Maille

1. (continued from previous page)
    dubhairt sé nach dtiúbhradh go raibh sé sáthach gann aige fhéin agus béidir go raibh bealach fada air fós.
    Ní maith dhuit a mhach an righ ars an sean fhearaín i ngleantán sléibhe nuair a bhí a bhéile ite ag mac a righ deirigh sé agus dimthigh sé leis agus bhí sé ag imtheacht agus ag síar imtheacht go dtáinig an oidhche agus casadh isteach i gcoirnéal coille é. suidhe sé sías agus toisigh sé ag ithe ní raibh sé bhfhad ag ithe go dtháinich sgata faoilleán timcheall air agus níor thug sé aon blas dhá bhéile dheóbhtha.
    D'each sé suas agus chonnaich sé sgailp cloiche a bhí shuas ós a chionn agus fachas dó gur ba deas an áit dó leis an oidhche a leigeant thairis Shín sé féar agus thuit sé ina chodhladh. Is gearr a bhí sé ina chodhladh nuair a tháinich sean bhean amach as an schailp os a chionn agus díarsa [!] sí de a mhach an righ bhfhuil tú ina chodhladh "Níl anois arsa mach an righ A n-íosfá beatha a mhach an righ adeir sí agus dubhairt sé go n-íosfadh Gobh isteach mar sin go mbeidh do bhéile agat in mo theachsa