Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin thar an tigh agus a bheith roimpi ar an dtaoibh eile sul a thuitfeadh sí ar an talamh. Rug Séamas ar an gcloich agus ní raibh sé indon an cloch do thógáil ó'n dtalamh acht mar sin féin leig sé fead as. D'fhiafhruigh an fear de Shéamas cé an fáth go raibh sé ag feadaighil agus dubhairt Séamas go raibh deirbhshiúr aige san domhan thoir agus go raibh sé ag iarraidh uirthi gan a bheith sa mbealach nó go mbuailfeadh an chloch í "Más mar sin é fág san áit a bhfuil sí mar beidh sí ag taisteál uaim se" ars an fear
    Ní maith leis an bhfear Séamas a bheith indon uile shórt do dhéanamh agus rinne sé cáca agus chuir sé gloinne isteach ann cun Séamais a mharbhadh ach nuair bhí sé ag cur síos an cháca ar an teine a bhí comh mór le cnoc chaith Séamas isteach san teine é agus bhí an áit ag Séamas annsin.
    AT1062: Throwing the Stone
    AT1640: The Brave Tailor