Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. An Mí-adh.
    Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí go leor paistí aca. Bhíodar ina gcomhnuidhe idteach beag agus bhíodar an-bhocht.
    Aon oidhche amháin tháinig an fear isteach ó n a chuid oibre agus ocras air. Ní raibh aon bhiadh ag an mnaoi le thabhairt do'n fhear nó do na paistí nó ní raibh morán éadaigh aice le cur ar a chloinn Chuir an fear sean-chóta air agus bhuail sé leis go dtí an figheadóir le píosa éadaigh fáil uaidh le chur ar a cuid páistí. Bí go leor sneachta ar an talamh agus ní raibh bróga nó stocaí ar an bhfear. D'eirigh sé an tuirseach agus isteach leis i scailp go ceann tamaill go leigfeadh sé a scith innti. Cé bheadh istigh ins an scailp ach mada beag dubh. D'fhéach an mada beag dubh air agus do labhair sé leis. "Mise an Míádh" ara [!] an mada "agus bhí mé ag goid gach rud a bhí
    Tomás Ó Máille
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)