Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fathach buille air agus bhris sé a dhruim. "Cé an chiall duit sin a dhéanamh?" arsa Concubhar ach brisfidh mise do druim-se mar bhris tú druim mo chapaill". Bhuail sé buille ar an bhfathach agus leag sé é. Bí sé annsin agus ní raibh sé indon eirighe. Thosuigh Concubhar ag réabadh anuas na sglataí arís agus nuair bhí a sháith aige chuaidh sé anonn chuig an bhfatach agus chuir sé an méid sglátaí a bhí aige ar dhruim an fhathaigh agus thiomáin sé abhaile chuig teach an Riogh é.
    Nuair chonnaic na daoine ag teacht tríd an mbaile mór iad bhíodar ar fad ag rith isteach ins na tighthibh le faitchíos rómpa. Nuair chonnaic an Rí iad tháinig an-fhaitchíos air "Ó" ar seisean tuige nac ar an gcapall a chuir tú an t-ualach agus gan bacadh leis an bhfathach? "Bris sé druim mo chapaill le buille acht rinne mise an cleas céadna leis agus déanfaidh sé mise cuile lá feasta in áit an sean-chapaill. B' fhurusta é do mharbhadh go deimhin"
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Ní Fhloinn
    24
    Gairm bheatha
    Iníon feirmeora (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Dúráithe, Co. Galway