Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

Ar an leathanach seo

1. Tuirimis céad go leith bliadhain ó shoin bhí fear ag dul ag an Aifreann go dtí an Fháirche. Pádhraig Ó Cearnaigh an tainm a bhí air. Casadh fear dó ag dul ann. Mícheál Breathnach an tainm a bhí air. Dubhairt an fear sin leis gan a dhul ag an Aifreann acht fanacht sa mbaile agus go rachadh an loch Cualainn. Níor mhaith leis an bhfear eile fanacht ón Aifreann . Dubhairt sé le Mícheál Breathnach a dhul ag an Aifreann agus go mbeadh siad i ndhon dhul a iascaireacht tar éis an Aifrinn. Ba as Coillbheag uachtar an bheirt fhear seo. Faoí dheireadh dathruigh Pádhraig Ó Cearnaigh a intinn agus d'fhan sé sa mbaile.
    Bhiodh bád ar an gcladach an tam sin mar bhiodh daoine ag dull ann ag
    Seán Ó Cadhain