Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

Ar an leathanach seo

1. Tá easgainn mhór i Loch Cualainn agus ta muin ar chapall uirri agus deirtear go bhfuil sí beagnach chomh mór leis an loch agus is beag nár bháith sí na daoine a bí ag iasgaireacht ar an loch agus níor fhan bád ar an loch le faithcíos rómpa.
    Ós cionn an locha ta scailpreacha agus bíonn baisín óir le feiceál ann go minic agus nuair a bhíonn an daoine ag iarraidh breith air ní bhíonn ann acht lorg an bháisin.
  2. Bhiodh ath-chapall le feiceál go minic ag loch Cualainn. Uair amháin d'eirigh an t ath-chapall ós cionj an uisge. Bhí capall agus úalach uirrí i naice leis an loch. Thosuigh an tath-chapall ag sgreadach amuich ar an loch. Nuair a chonnaic an
    Seán Ó Cadhain
    Pádraig Ó Cadhain