Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá loch Chráighlí suidhte ar an dtaobh thíar do Dhainghean Uí Chúise i gCíarraidhe. Deirtear go raibh Píast Mhor istig sa loch san agus dheineadh sí morán díobhála. Ditheadh sí caoire agus ba agus capaill. Do thagadh morán leanbhaí go dtí an loch chun iadh a bhaiste agus ní mor aco a théigeadh abhaile slán.
    Do thárla go raibh Naomh Cuain ag siubhal taobh leis an loch lá agus do tháinig an Phíast amach chuighe agus chaith sé coire air a ceann agus dúbhairt "fan mar sin go luan". Sé brígh a bhí ag an Naomh le luan ná lá an luain agus níor thuig an Phiast sin.
    Tímcheall le seachtain na dhiaidh sin do bhí an naomh ag siubhal taobh leis an loch arís agus do labhair an Phíast mar seo leis.
    "Is fada an luadn é a Chuain,
    I nuisce fuar neamh-fholláin.