Scoil: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (uimhir rolla 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá cheárdcha sa pharóiste seo fé láthair, lé Tomás Ó Néill iseadh ceann aca agus lé Pádruig Bhailís an ceann eile. Bhí muínntir Thomáis Uí Néill na gaibhne ríamh, ach ní raibh muinntir Bhailís. Is i gCeann Trágha atá an dá cheárdcha suídhte. Tá ceárdcha Thomáis Uí Néill i naice na fairrge ar an dtaobh dheas don mbóthar atá idir Ceann Trágha agus an Daingean. Tá céardchain Bhailís ar an dtaobh clé don mbóthar céadna.
    Aon teaghlach amháin atá istigh i ngach céardchain dóibh. Tá cuma tríanthanach ar an mbuilg. Is iad seo na h-úrlaisí a bhíonn ag an ngabha i mbun a chuid oibre - inneóin, casúr, tlú, orsail agus tarrainí. Cuireann sé cruidhte fé capaill, phunairí agus fé asail. Deineann sé céachtaí agus bracaí a dheisiú. Deineann sé suich do leasú agus spealanne nua do chur I dtreó agus buinn a chur fé rothaibh. Oibrigheann an gabha amuigh fé'n aer nuair a bhíonn na laetheanta bhreágh. Is amuigh fé'n aer a chuireann sé na cruidhte anáirde. Seo abairt a bhaineann le gaibhneacht:-
    Ní phósfainn féin an gabha dubh,
    An gabha dubh, an gabha dubh!