Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mbéireadh siad ar an gcairig sin agus é caitheamh treasna an tighe agus bheith ar an dtaobh eile roimis agus é caitheamh tar-nais airís. Cúaidh sé amach agus do chaith sé an cairig treasna an tighe go maith ac gach uair bhíodh an cairig ar an dtalamh roimis agus dfág sé na dhiaidh é. Annsan dúbhairt sé go raibh ocras ar agus do dhéin sí ciste agus do chuir sí an groidil istig i lár an císte. Annsan nuair a bhí sé bácála thug sí do. Do bhris sé an císte in dhá leath agus bhris sé an groidil. Annsan dúbhairt sé go raibh an t-arán ana chrúaig, agus dúbhairt sí go níosfadan leanbh é sin. Annsan chuir sé a mhéar isteach i béal an leinbh agus thóg sé píosa don bermhé. Annsan dúbhairt sé "Má tá an leanbh chómh maith le sin tá na fir eile ana láidir". Annsan cúaidh sé amach go dtí an fear a bhí ag aodharacht na mbó. Dúbhairt sé ná raibh aon maith ar mar go raibh siad
    Máire Ní Cáthasaig
    Bean Uí Súilleabháin