School: Bunaneer (roll number 10242)

Bunaneer, Co. Kerry
Siobhán Ní Choncubhair

1. Ba le Iarla Corcaighe an ceanntair seo (Doire Fhíonáín) fadó acht bhí sé ar léás ag na Connallaig ó aimsear Dómhnall Mhóír go dí gur thóg an Ríaltas ó na tighearnaí talmhain é.
    Bhí ó Chathair Dómhnall soir cómh fada le Poll Daireach ag na Connallaigh go aimsear an Conpailéára. (?)
    Bhí meas ag na daoine ortha mar ná rabhdar ró chruaidh ortha i dtaobh an cíosa agus ní cualadh go gcuireadar as seilbh acht aoine amháín baintreabhach bocht agus deirtear gurb é an ceathearnac nó an agent fé ndeara í sin do chur amach nuair bhí an Connallach as baile.
    Thug an baintreabhach a mallacht dóíbh seo bhí ' á cur amach.
    Níór chualadh connos a fuair na tighearnaí seilbh ar an dtalamh ar dtúis ná ní chualadh cathain a roinneadh na feirmeacha é. Acht bhí na tinéodtaidhté go mó fé na smacht agus aon rud a bheadh uatha le déunamh is air na tineóntaidhthe a ghlaodhfaidís agus dá mbeadh rud ag teastaíl ós na daoine bochta chaithfidís teacht fé na ndéín caipín ar
    Dómhnall Ua Céitig
    Bean N. Ní Céitig