Scoil: Gleann Cotáin (uimhir rolla 12822)

Glancuttaun Upper, Co. Kerry
Liam de Longphort

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a cómhnuidhe I gCnocán na Scrogdaí gur bainm dó Páidín Nell. Bhi sé ag baint prátaí ag feirmeóir lá.
    Tháinig an Rogaí treasna na páirce in-a rábhadar ag obair. Dúirt an feirmeóir le Páidín Nell. Má bheireann tú ar an rogaí gheobhaidh tú chúigh púint. Dimthigh Páidín agus coimheád sé radharc uirthi go bhain sí Loch Cárthaigh amach. Stad sí annsan ar feadh tamaill. Deirigh sí arís, lean Páidín í. Chuaidh sí isteach fé tor. Chuir sí a ceann siar fé na sgithán agus thuit a codhladh uirthi. D’ealuigh Páidín suas agus bheir sé uirthi. Thug sé leis í.
    Bhí bean bocht i-na chómhnuidhe ar thaobh an bhóthair gur bhainm dí Cháith Conchubhair, bhí tigh deas aici. Tháinigh Paidín go dtí an doras agus sgaoil sé an rogaí isteach chun Cáit. Chaith sé cloch isteach i-na diaidh agus bhris se corcán leis. Do scread Cáit agus ceap sí gur be an diabhal a thánig isteach. Taréis tamall labhair Páidín. Níor thug Cáit aon ana phaidir do.
    Thug sé an Rogaí leis arís agus fuair sé a chuid airgid ón bhfeirmeóir.
    Micheál Ó Dúna