Scoil: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

an chailín agus bíonn muinntir an bhuacalla ann leis.
    Téigheann siad go dtí séipéal insan gcóisire. Is aoibhinn an rud chóisire. Bíonn gach aoinne go h-aerach an lá sin. Éudaighe Domhnaig ar gach aoinnne. Bíonn capaill ar cosa anáirde. Fadó chuaidh an cailín óg agus an buacaill óg go dtí an séipéal, ag siubhal, nó i dtrucaillibh, nó ar mhuin capall.
    Anois bíonn gluaisteáin acu. Téigheann siad isteach san séipéal agus pósannn an sagart ann iad.
    Lánamha a tugtar ortha ansan. Taréis an pósta, tagann siad amach. Bíonn gach aoinne ag déunamh comhgháirdeacais leó agus ag crothadh lámh leis an lánamha nua pósta. Téigheann muinntir na bainfeise go léir go tig an óil agus bíonn siad ag ól is ag rinnche. Fillean siad abhaile ansan go tig an pósta an oidhche sin. Bíonn féasta bainfeise acu. Bíonn lachain, géana agus turcaithe ghá n-ithe acu. Rinncheann siad go dtí maidean lár na mháireach. Tagann na "buacaillí tuighe" go dtí an tig agus ólann siad piúntanna de portar dubh agus itheann siad a ndoithin.
    Bíonn hataí móra ortha agus aghaidhthe feidil.
      1. poetry