School: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Kerry
Seán Ó Séaghdha

1. (no title) (continued)

Lá amháin nuair a bhí na Fíadhna ag fíadhach, thánghadar go caisleán mór áluinn agus chuadhar isteach ann...

Sin é an fáth gur tugadh Conán Mhaol air.

Bhí fear agus bean ann fadó agus bhíodar ana bhocht. Lá amháin bhíodar ag ithe agus ní raibh ach aon phíosa aráin acu. Tháinig fear bocht isteach ag d’iarraig déirce. Thug fear a’ tighe an píosa aráin do agus d’fan sé féin gan aon rud.
    Nuiar a bhí sé ag dul a chodhladh an oidhche sin bhí ocras air, ach nuair d’eirig sé ar, maidin bhí císte aráin ar an mbórd. Nuair eireóchad sé ar maidin as son amach bhíodh éiste ar an mbórd agus ní raibh ocras air as son amach.
    Fuaireas an dá sgeal seo thuas ó Mícheál ó Séaghbha a choinuigheann in Octaibh, an coirreán. Tá sé timcheall bo bhadhain d’aois
    Mícheál Ó Séaghdha
    Ochtaibh, Co. Kerry