Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

Ar an leathanach seo

1. Fadó bíod an drol (píosa iarrain) ceangailte ináirde i lár an seimné. Do bhíodh an chroc ar sin agus dhá bheann air cun na corcáin, agus na ciotail ag crochadh ann.

Sníomh:-
    Do bhíodh túrna i ngac tig fadó. Tá cuid aca le feisgint fós mór thimcheall na h-áite. Deintear úsáid de'n tuirne fós in áiteann iargulta, go mór mhór áit ina mbíodh caora acha.
    Nuair beairtí na caora timceall na Bealtaine. Tagaidh siad annsan, agus chárdáil siad an olann le cártaí. Is ionann na cártaí agus dhá sluasadh ime agus tairrnge sáidhte ortha súd.
    Deinid siad réithileacha leis na cártaí. Tagadh siad annsan agus sníomhad siad le tuirín coise na réithileacha. Bíodh roth ann, agus sreang air. Do bhíodh fearsad i lár an roth agus