Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_021

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó ghlúin go glúin ó nár sinnsear agus sin é an fáth go ndéantar (croisóg) crosóg. Deirtear freisin gurb g’ó rud a fhásann ar do chuid talamh féin is ceart an crosóig a dhéanamh. Seo paidir a deirtear go chrosog Bhrighde. “Go mbeannuighe Dia, An t-Athair , An Mach, agus An Spiorad Naomh an chrosóg seo, an áit a gabhann sí agus gach duine a fhéachas uirithi.” Tugtar íasg beó isteach Lá Féile Brighde ionnas go mbeadh iasg fairsing ar feadh na bliadna. Ar oidhche Brighde teigheann na cailíni beaga thart leis na brighdeóga o theach go teach agus iad ag damhsa agus agus casadh puirt agus annsin tugann siad piginn no ubh dhóibh. Bíonn an lá ag dul ’un sínead ó Lá Brighdhe amach agus go breágh freisin. Dubairt Naomh Brighid gach re lá ó mó lá sa amach. Bíonn na huain óga dhá bhreith freisin.