Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 37_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 37_013

Ar an leathanach seo

1. 1. San am fado ní raibh ag na daoinibh acht trí béilí sa lá, seo iad, an bricfeastha, an dínnéar and an suipéir.
    2 D'ith síád an bricfeastha ar a h-ocht a chluig nó mar sin. FAthai agus im agus bainne géir a bhí ag an chuid is mó acu agus uaireannta bhí "bagstaí" nó arán déanta as fathai sgríobthi agus an rud sin bácáilthi tugthar bagsthaí air, ag cuir eile acu ag an mbricfeastha
    3 Fathai a bhí acu ag an ndínnéir chómh mait acht bhí íasg acu leis an mbéile sin agus slug mait de bhainne géir ós cionn na fahai agus na híasg.
    4. Bagstaí a bí ag an Suipéir acu agus in áitheacaibh fatai a bhí achu. Cuaidh siad ichodhladh go moc, thart ar a naoí a chlog san Geimreadh agus deich san Samhradh.
    Tomás Ó Dálaigh
    An Glasoileán, Co. Mayo