Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

risiní is cuirniní agus coinnle móra bána nó dearga.
    An fhaid is a bhíonn m’athair agus mó mháthair ins an mbaile mór téighimíd ag bailiú cuilinn is labhrais is eidhneain agus cuirimíd ós cionn na bpictiúrí iad. Nuair a thagann Oidhche Nodlag leagain mo mháthair an bórd i lár an urláir agus suidhimíd go léir ag an mbórd. Ar dtús lasann an duine is óige sa tigh coinneal na Nodlag. Fagann mó mháthair ar an bhfuinneóig í chun solus a thabhairt do Mháthair De. Bíonn an doras ar osgailt againn agus craitheann mo mháthair an t-uisge coisreacan ar fud an tighe agus deireann sí “sláinte is compórd don líon tighe go dtí go dtagann an Nodlaig aris”. Annsin geibheann m’athair buidéal fuiscí no buidéal poitín agus tógann sé braoin do gach duine sa tigh agus deireann sé “gur i seacht bhfearr a bheimís an t-am seo aris”.
    Brigidh Ní Chuimilín
    An Gort, Co. Mhaigh Eo