Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    In aimsear an droch shaoghail is ins na dúthaigh a cuireadh na daoine a fuair bás leis an ocras. Chuile lá sa t-seachtmhain bhíodh triúr nó ceathrar marbh agus cuireadh iad sin gan cónra ná éadach. Éabhar agus Seán Tónaí a bhí leagtha amach leis na cuirp a iomchur chun an Cillín ins na dúthaigh. Istigh i bpluid agus bráithlín thart ortha a bhíodh na cuirp agus greim ag an mbeirt óighfhear ar na coirnéil. Thagadh corpanna i dtír leis an t-sáile go mion minic agus b'iad an bheirt seo a chaitheadh iad a chuir.
    An tráth sin tháinic cloigeannfir i dtír agus cuireadh é leithchéád slat ó'n bhfairrge in áit ar a dtugtar Lúibín a' Chathmain.
    Lé h-imtheacht aimsire fuair an fhairrge treis ar an dtalamh agus níl tásg ná tuairisg ar uaigh an fhir. Bhailigh Micheál Ó Rudaigh bosca mór agus chuir sé na cnámhaí a bhí n-ochtuighthe isteach ann. Chuir sé i roilic Ghleann Chaisil iad agus lá ar na bhárach fritheadh clúdach an bhosca ós cionn na h-uaighe agus gan tásg ná tuairisg ar na cnámhaí.