Scoil: Baile Uí Mhuinghile (uimhir rolla 8284)

Baile Uí Mhaonaíle, Co. Mhaigh Eo
Liam Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhíonn an spéar dubh bíonn fearthainn air. Nuair a bhíonn ceó ar Chorr Sliabh deireann na sean-daoine go mbíonn fearthainn air"
    Ceó ar abhainn ceó an tsonais,
    Ceó ar cnoc ceó an donais."
    Nuair a bhíonn fáinne thart timcheall na gealaighe bíonn fearthainn air. Nuair a bhíonn an t-iasg ag leimnigh san abhainn ní bhíonn amisear bhreagh air. Rud eile nuair a bhíonn tuath-ceatha san spéir sn lae agus go mór mhór san dtreó a dtuaidh agus ní'l maithea [?] ar bith in iomarca réaltóga. Deireann na sean daoine go bhfuil fios ag an gcat ar an droch uair ag nigheadh a éadain le na crúib go mór mhór nuair a chuireann sé an crúb taoibh thiar de'n chluais deireann siad annsin go bhfuil tui [?]
    Máire Ní Mháille
    Béal Átha Chomhraic, Co. Mhaigh Eo