Scoil: Baile Uí Mhuinghile (uimhir rolla 8284)

Baile Uí Mhaonaíle, Co. Mhaigh Eo
Liam Mac Gearailt

1. An Doineann
    Bhí stoirm mhór sa bhlian 1927 agus an la 27 adh Eanair. Bhí stoirm eile sa bhlian 1882 agus an lá 1 adh Meadhon Foghmhair. Bhí an spéir dubh agus na néalta ag rith tríd an lá roimh na stoirme. Déirigh siad go moch ar maidin. Thóg siad bárr de theach nó dhó. Leag siad a lán cruach féir agus coirce.
    Bhí stoirm sa bhlian 1928 agus do báitheadh cúig bád isagaigh i Inis gCéa agus Leacan. Do leagadh sé cúpla crainn thart annseo.
    Rinne an stoirm a bhí sa bhlian 1839 a lán díoghbháil do na daoine. Leag sé gach bothán beagnach san áit thart. Leag sé
    1. próisis agus feiniméin
    Pádhraic Ó Choileán