Scoil: Eanach Mór (uimhir rolla 13912)

An tEanach Mór, Co. Mhaigh Eo
Mártain Ó Braonáin

1. "Gheobhfar fear i dtom, mac i mBruinn, eirigh a dhritháir agus teanam liom".
    Dubhairt bean é seo nuair a bhí a fear, a mac, agus a dritháir le bheith crochta. Ghlac an Giuistí truagh léi. Dubhairt sé go bhfuighfeadh sí ceann acu ó'n gcroich cé bith duine acu a thoghfadh sí. Tháinig sí abhaile agus casadh sean-fhear siubhail léi agus d'fhiarthuig sé di cé an chaoi ar éirigh leobhtha. D'innis sí a cás dó go raibh ceann acu le fághail agus ní raibh a fhios aicí cé an ceann a thoghfadh sí. Dubhairt an sean-fhear léi an cómhairle thuas. Dubhairt sí é agus saoradh an triúr.
    2. am
    Mártain Ó Braonáin
    Fireann
  2. Bhí bean istigh i mBéal a' Mhuirthid aimsear na cruadhtan. Bhíthar a' roinn minreadh ar na boicht. Níor eirigh léi go bhfuair sí siubhal nuair a shíl sí é, mar bhí an ganntan i n-a diaidh sa mbaile. Labhair sí leis an muinntir a raiv stiuradh acu agus dubhairt "is fada me ag éisteacht nach dtigeann an sáthach an seang, is má thigeann féin nach i n am é" Mar bhí an gorta i n-a diaidh sa mbaile.