Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (ar lean)

Stól le daoine nuair a léigheann siad cursíos ar cath Cluan Tarbh go raibh deire leis na Danair an úr úd ach ní raibh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    rómpa, Bain so tamall maith mór mar bhí na Danair neartfar annso agus ansiúd. Áiteanna eile bhí siad lag go leor ann, sa deire srioseadar Condae Luimneach ach nuair airig na Danair go rabhadar ag teacht bhailigeadar leo as Luimneach i long agus is dócha nár chuireadar slán anonn le hÉireann. Do dhealuigh cuid aca isteach i Condae Tiobraid Árainn. Lean Williamac Dic iad agus scubh sé as an áit arís iad. Tháinigh sé annso le cuid dá muinntir féin agus cuir sé cúntas tar-nais go Tiobraid Árainn féin agus nár fheacas in aon áit riamh sé an áit a chuireadar futha ná san Gleann Mhór i mbun Baile Sagart. Is maith an aithne atá agam ar an gleann so ó bun go bárr agus sé mo thuirim go bhfuil sé ar ceann des na gleannta is breághtha agus is áilne fé luighe na gréine. Bíonn tuille mór san gleann san nuair a bailigheann an uisce anuas ós na sléibhte mór thimcheall ach tá ciscéim san gleann agus an té go mbeidh eolas aige air d'fhéadfadh sé dul thar an gleann agus tuille ann. An té ná bheadh eolas aige caithfeadh sé fanacht mar
    1. am