Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go rabh sí níos deise ‘nois na bhí sí ariamh. Glac sí naire annsin agus bhí fhios aicí nach dtiocfadh leithí na cearca a chuir ‘un tábla gan cosa orthú agus d’íth sí fein an da chearc.
    Ní rabh siad acht ithte nuair a thainig na doctúirí. Comh luath is thainig sí d’iarr sí ar a Maighistir sgian a bhí aicí a thabhairt suas an staighre agus faobhair a chuir oirthí na nach ngeárrfadh sí dadaí.
    Nuair a fuair sí shuas é dubhairt sí leis an doctúir “Nach greánnmhar an fear thusa theacht abhaile soir dínneardha leis an doctúir seo nach bhfuil acht a gabhail a geárradh na cluasa díot gClúin tú é ag cuir faobhair ar an sgian”.
    Níor fhan sé acht d’imtigh sé amách ar an doras ag racaidh comh mór is thiocfadh leis.
    Lé sin anuas na staighre leis an doctúir eile acht bhí sí reidh fa choinne. “Nach deas, arsa sise, an fear a thug tú abhaile leat ‘soir dínneardha a ghoid an dá chearc agus d’imtigh ag ráchaidh leobhtha. Ámach leis na dhiaidh ag sgairtigh, “Cionn amhain, Cionn amhain, Cionn amhain fein acú”. Cionn amhain de na cearcaibh a bhí seisean ag iarraidh acht níor fhan na níor phill an doctúir eile na bhí sé fíor-cinnte gur ag iarraidh cluas amhain a bhí sé.
    AT1741: The Priest's Guest and the Eaten Chickens
    Mícheal Uí Ceinnide