Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann fadó agus gan de mhaoin an t-saoghail aige ach bó amháin. Ní rabh sé ábalta a cíos a dhíol agus dubhairt sé le na mhnaoi go rachadh sé go dtí an taonach leis an bhó a dhíol, i dtreo go mbeadh sé ábalta an cíos a dhíol. Maidin lá ar na bhárach d'éirigh sé go luath agus cuaidh sé go dtí an aonach. Sroich sé an t-aonach go luath. Ní rabh sé i bhfaid ins an aonach nuair a tainig fear thart agus tugh sé ceithre púint déag ar an bó. Bhí an fear bocht lán t-sásta leis an mhargadh seo agus chuaidh sé isteach i dteach an ósda le deoch d'fághail. Bhí an lá iongantach fuar agus d'ól leath gloinne uisge beatha. Comh luath agus d'ól sé é mhothaigh sé an teas ag gabhail fríd. D'ól sé ceann eile agus ceann eile in a diaidh sin agus thar eís tamall bí an duine bocht ar meisge. Thainig sé amach as an teach ósda agus bhí sé ag gabhail na bhaile nuair a tainig gadhaidhe agus, bhuail sé é, agus leig sé ar an talamh é, sgiob sé uaidh an t-airgead agus deluighe sé leis.
    D'innis mo máthair Núala Nic a Báird, Machaire Meadonach Dún Fionnachaidh an sgéal seo damh.
    Treasa Nic a Bháird.