Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Cuireann muid preataí gach bliadhain. Ullmhuigheann na fir an talamh i dtolamh. Cuirtear aoileach ar an chunglach sul a gcuirtear an pór. Cuirtear guano agus sulphate mar leas ar an talamh.
    Is beagán atá ag deanamh iomraí anois. Ghnidhtear iad a phreabadh leis an spáíd agus a chumadh leis an t-seisrigh. Ghnidhtear iad a trabhadh agus annsin forsuightear an talamh. Fosgailtear na driollanna agus cuirtear aoileach ins na clasanna agus druidtear iad annsin. Tá an talamh réidh i gcóir na bpreataí annsin. In amanna leagtar na preataí ar an aoileach agus annsin druidtear iad.
    Usáideadh seisreacha adhmaid fadó. Bhí siad deánta mar tá na seisreacha deánta anois. Bhí soc seisrighe aca a ndearnadh san cheardchain. Ceannuigheadh na spáideanna uilig. Is iad na leath-preataí na cinn is féarr le sgoilteáin a dheánamh. Is féidir beirt nó triúr sgoilteán a dheánamh asta. Bíonn cuid de na comharsanaigh a mbíonn an síol curtha go luath aca agus bheireann
    Máire Ní Bheaglaoich
    Seanach, Co. Dhún na nGall