Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Ciste Óir i bhFolach,
    Bhí fear i lisín-órain fadó. Tháinig fear go dtí an fuinneóg óiche amháín, agus dubaire sé lé conaire, Má leigeann tú amach go Co an Cláir gheobhaidh tú poca óir san droichead. Nuaira d'eirigh sé ar maidin, bhí sé gá inseacht dá bhean. ní raibh fhios aige an duine a bhí ag caint leis nó an ag broinglóid a bhí sé. Ach ar aon nós ní rachfad sé go Co an Cláir. I gceann míosa eile tháinig sé chuige arí agus duirt sé lé Conaire ní rachfad tú go Co an Cláír. Shíl mé gur ag brionglóid bhí mé a duirt conaire téirig go Co an Cláir a duirt an fear agus tá fear ansin agus gheobhfaidh tú pota óir ón bhfear sin. D'eirigh sé ar maidin agus chuaigh sé go Clár agus bhí sé ansin go dtí tráthnóna. Bhí táilliúir ann, agus bhí teach aige in aice leis an áire sin. Chuaigh sé amach go bhfeicfeadh sé céard a bhí an fear ag déanamh ansin. Céard tá tú ag deanamh ansin arsa an táilliúir.
    AT1645: The Treasure at Home
    Padraig Ó Ceallaigh