Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-bhean ann fadó, agus bhí an-dúil aicí ar crochaní. Núair a bhí sí ag fágháil d'orduigh sí mála crochaní a chuir san gcónra i
    n-éinfeacht léithe. Bhí beirt búachaillí san mbaile agus dubhradar lé chéile go ngoideadh síad an mála as an gcónra. An trathnóna chéana d'imthigh síad .
    Chúaidh duine aca isteach san roilig agus an ceann eile ag goid caoire. Timcheall an suipéar bhí beirt fhear ag teacht abhaile tar-éis cúairtuigheacht. Chúala síad na crochanaí dá mbriseadh san roilig. Chúadhadar abhaile agus d'innis síad an sgéal de'n t-sean-bhean a bhí ann. Bhí sise bacach agus b'éigin dóibh í a iomchuir go dtí an roilig. Núair a chúala an buachaill a bhí san roilig an torrain taobh amuigh den geata ceap sé go raibh an búachaill eile arais leis an caoire. Annsin
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Sean Ó Feodhabhra