Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

1. Taisge í bhfolach
    Tá áit í Bparáisde Bhaile an Mhuilinn (tuairim's míle ó'n mbaile) agus deirtear go bhfuil pota óir í dtaisge ann. Is cosmhail gur chuir duine eicínt í dtaisge ann é san tsean-aimsir nuair a bhí an tír ar fad í seilbh na nGall
    Seo é an sgéal ata faoí. Bhí muirighin ann na céadta bliadhain ó shoin agus Moldhómnaigh an tainm a bhí ortha. Bhí cúigear no seisear díobh ann agus aon oidhche amháin bhí brionglóid céadhna ag gach aon duine acú. Séard a bhí san mbrionglóidh ná ag teasbáint dóibh an áit a raibh an óir í dtaisge agus ag radh go mba cheart dóibh dul agus é a fhághail. Dubhradh leo freisin go raibh sé faoí crann áithrid í lár páirce.
    Ar maidin nuair a d'éirigh na fir chasadar lé chéile ar geata na páirce agus nuair a fritheadh amach go raibh an brionglóid céadhna acú thosuigheadar ag obair ar a ndicheall Bhí piocóid agus sluasad ag gach duine acú agus mar gheall ar sin niorbh fhada go bhfuair
    Pádraig Ó Dólán