Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    capall a bhí ag ithe féir ar an gcnoc agus rug sí ar mhuing ar an gcapall agus rug sí léithí í agus thug sí isteach i loch a' Daimh í. Bhí fear sean bhean i n-aice le Cnoc an Daimh agus dubhairt sí go raibh capall agus cárr ag a fear agus bhíodh sé ag tarraingt mhóna leis an gcárr agus théigheadh sé thar Chnoc an Daimh. Lá amháin nuair a bhí sé ag dul thar an loch léim an capall agus an cárr agus an fear isteach san loch agus báradh an fear. Sé'n fáth gur léim an capall isteach san loch mar bhí mianach eich uisge san gcapall sin. Deireann daoine gur faoi dhraoidheacht atá na heachtaí uisge.
    Áine Ní Conaire
    Ros Cíde, Co. na Gaillimhe