Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Páidín Sheagháin.
    Bhí fear ar an aonach lá. Páidín Sheagháin a bhí mar ainm air. Cheannaigh sé capall. Bhí iongnadh mór ar na daoinibh nuair chonnaic siad Páidín ag teacht abhaile leis an gcapall breagh mar ní raibh morán saidhbhris ag an bhfear mbocht
    Go luath indiaidh sin cuireadh ileith Páidín gur ghoid sé an capall ó dhuine uasal. Gabhadh é agus cuireadh isteach i bpriosún é. Nuair bhí sé tamall maith ann tháinig fear isteach chuige. Cé bheadh ann ach an fear a cheannaigh Paidín an capall uaidh.
    "Cé an fáth a bhfuil tú istigh annso" ars an duine uasal le Páidín. Dubhradh gur ghoid mé an capall a cheannuigheas
    Sorcha Ní Bhain
    Cill Bhríde, Co. Mhaigh Eo