Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agat ach beidh airgead agus ba, fataí agus gach aon rud eile agat feasta" D'imthigh an mada beag dubh as amharc annsin agus amach leis an bhfear arís agus bhí sé ag siubhal go bhfuair sé a ceann-chúrsa amach.
    Bhí an figheadóir sa mbaile agus chuir sé fáilte roimh an bhfear mbocht agus thug sé béile maith dó. Bhí fhios go maith ag an bhfigheadóir gur píosa breidín a bhí uaidh. Siar leis sa seomra agus ghearr sé píosa mór do'n fhear. Chuir sé a lámh isteach imbosca agus bhain sé bille cúig bpúnt as. Thug sé an píosa breidín agus an bill cúig bpúnt don fhear.
    D'imthigh an fear leis abhaile annsin agus nuair tháinig sé isteach ins an tigh chonnaic sé an bhean agus an chlann agus iad ag ithe agus ag ól doibh féin D'innis an bhean dó annsin go bhfuair sí roinnt airgid agus caca milis agus deoch le n-ól ó dhuine uasal a bhí ag dul an bealach. Ní raibh aon lá ón lá sin amach nach raibh a sáith le n-ithe agus le n-ól ag an bhfear agus a mhnaoi agus bhíodar saidhbhir sásta indhiaidh sin.
    Tomás Ó Máille
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)