Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhí ann agus shíl se greim a bhaint as agus bhain se trí cinn do fhiacla as amr bhí gruid iarainn istigh i lár an cháca i nganfhios don Dearh Mór.
    D'fhiafruigh se duithe cé'n cineál oil a dólfadh sé indhiaidh a dinnéir.
    Dubhairt sí gur sguilléidín beag leanna agus go raibh ceann acú taobh amuigh don doras acú ag fanacht leis.
    Chuaidh se amach go bhfeicfeadh sé an cineál óil a bhí ann.
    Síl sé cuid dó a ól agus shíl sé an shilléad a árdughadh agus an leann a ól acht ní raibh se innan gaoth a thabhairt dó. Dairrille a bhí ann. D'fhiafhruiggh sé duithe cé'n sórt caitheamh aimsire a raibh Goll ina chleachtadh a dhéanamh.
    Dubhairt sí leis go raibh Cloch bheaf taobh amuigh don doras a caitheadh se thar an teach agus go mbéarfadh sé air
    Seósamh Ó Somachain
    Seán Breathnach