Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    féin dá chéile. Nuair a thánaig sí ar Árda Mor bhíodar go léir na gcodhladh i nam mhairbh na ho[?] Deirig fear an tíghe agus d'fiarraidh an bainntrighe an raibh amhac tacfhaí ón rás. Dúbhairt sé sin go raibh má tá ar sa an bhaintrig ní tháinig mo mhacsa fós. Is fada riamh anocht atá sé imighthe abhaile[?] soir ar sé.
    Chuir sin meisneach uirthe agus chuir sí chun siúbhail abhaile. Níor fhada ar an mbóthar di nuair a chonnaic sí an fear caitthe i ndígh an bhóthair. Do [?] sí láirtheach é agus bé mac féin é. Do dhruid sí isteach leis agus diarraidh sí dho cad a bhí air a[?] raibh focal aige lé tabhairt do mar samhlaidh a [?] an tanam imighthe as. Do thóg sí na sheasamh [?] feach a bhfeadhfhad sé siúbhal ach n'fheadfadh sé é.
    D'imtig sí léite annsan agus ghlaoidh sí a[?] chabhair chun é thabhairt abhaile agus thugadh abhaile é.
    Glaise bheag é istig í gcairt asail. Dho bhí sé a[?] ar feadh leath bhliadhna agus neadhfhad aon dochtúir é leimheas agus bhí croidhe mháthar bhriste aige ó bheith ag feachaint air agus do thuill sí ná raghadh aon mhaith go deó air. "Ach ní mar a seilltear a bídhtear".
    La des na laétheannta do bhuail fear s[?] an doras isteach agus dúbhairt sé le mac na baintríghe ná tacfhadh aon fheabhas go bráth ar nó[?] go dtabharfhadh sé turas thobair na molt tamall a[?]
      1. daoine
    Gearóid Ó Cinnéide