Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chur tamall don mbhóthar lé na chois mar ná raibh aon eolas ar an áit aige. Do chuir an feirmóir an buachaill lé na chois agus nuair a bíodhar tamall maith son mbóthar do thairig Eamon amach scian mhor agus bhí sé chun an bhuachaill a sháthadh id taobh an airgidh a chaith sé síos an ghleann mí ó shoin ach dúbhairt an buachaill leis leighint do an badhtha so agus go raibh ór i bpoll i seomra ag an bfeirmóir agus teacht go dtí an dtíg id oidhche amáireach agus go dtabharthach sé chuighe é.
    Do leig Eamon do annsan agus dtimig sé go dtí an áit go raibh chómhnaidhe air. Dimtig an buacaill ar fé déin tighe an fheirmóra. Tháinig Eamon arís go dtí tig an fheirmóra an oidhche a dúbhairt an buachaill leis ach níor chuaidh sé isteach an tig ac d'fan sé amuich feachaint an bfeicheadh sé an buachaill.
    Níor bhfada a bhí sé amuich an nuair a chonnaic an buachaill é agus do chuaidh an bheirt aco go dtí an áit go raibh an t-ór ag an bhfeirmóir. Bí an t-ór istig i sathach mor agus Eamon leis an mbuachaill dul isteach sa shathach agus an t-ór a chaitheamh amach cuighe ach dúbhairt an buachaill leis ná feadar sé féin cadh é an meidh óir a beadh uaidh agus go mbearra do féin dul isteach agus é a chaitheamh amach.
    Do chuaidh Eamon féin isteach an t-sathac agus ní túaiche a fuair an buachaill istig é ná a
    Seamus Ruiseál