Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dimthig sé air isteach agus is amlaidh a bhí an muilteóir na chodlad. Dimthig sé air síos sa tseomra agus is amlaidh a bhí cómhra ann. Do rug sé air thuag is do bhris sé an chómra. Fuair sé mála agus líon sé suas go barra é an fhaid a ragadh pingin ann agus an méid ná chuaid sa mhála do chuir sé na phócaí é. Dimthig sé air annsan agus chas sé air a bhean arís. Chnag sé an doras agus d'oscail sí go fonnmhar é. Nuair a fuair sí amharc air do rug sí isteach air is do mhúc sí le póga é agus do fhluic sí le na deóra e agus do thirmig sí lé na habrún é. Seo air seisean agus na bhí ag coimeád maille orm cuir chúgat é sin agus tabhair aire dho is ní gádh dhuit aon eagla a bheit ort go mbeid aon bhaoghal bocht go dteó aris ort. Tair isteach a chroide air sise leis. Ní thiocfad air sisean mar caitfhead a beit thar nais aris tar-eis trí fichid neomait. Dimthig sé air agus bhain sé amac an prisún airís. Sead arsa an gárda leis tán tú annsan. Táim air seisean ní bhíonn air aoinne acht a gheallamhaint.
    Chuaid sé thar nais arís go dtí na sheómra agus chuir sé an glas air.
      1. daoine