Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Cormac

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin do bhí Fionn Mac Cumhail ag fiadhach do fein. Bhí sé ag siubhal roimis go dtí go dtí go dtáinig sé go dtí loch. Chonnaic sé fear ag iascach bradáin ar bhruach an locha, agus b'é an t.ainm a bhí air ná Gruagach Leath Caoch Ruadh. Ní raibh aige acht aon t.súil amháin i lár a éadain. Do labhair sé le Fionn agus dubhairt go raib sé ann le seacht mblidhan gach aon lá ag iarraidh an bradán a mharbhú. B'é an t. ainm a bhí ar an éisc ná "Bradán an Easa Ruaidh." Fé ceann suim aimsire do tharraing sé an bradán amach ar an
    Eibhlín Ní Loingsigh
    An Choill, Co. Chiarraí