Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. An cuidh is mó de fhearaibh an paróiste seo deinead síadh a slige bheata ag baint prátaí in áiteannaibh eile. Is é an clog a bíodh acu ná an coileach. Bíodh síadh ag faire go dtí go gcloiseadh siadh glaoid an coilig. Annsan éirigidís agus bead a breacfeast ullamh ag na mnáibh. Núair a bíodh an breacfeast itte acu imteóchad síad agus mailíní ar a drom acu agus rain tar a gualainn. Bíodh piosa stampaí se sin an saghas arán a bíodh acu fadó agus bluirín tobach agus duidín acu leis. Ní beadh aon cóta ortha agus is é sin a beadh ortha an Domnach leis. Núair a beadh síad ag baint na prátaí dá gearfaidís aon ceann acu cuireadh síad isteach i bpoll iadh ar eagla go dtagfadh an maighistir agus dá bfeicead sé aon ceann acu geartha, buailfeadh se an fear a geárr é leis an bata a bíodh aighe. Dá bfeiceadh se a lán acu gearrtha is iadh san a beadh ag na spailpini i gcóir a ndinnéar
      1. daoine de réir aicme
    Márta De Blach