School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Fadó do teigeadh na tighearnaí talmhan mórthimceall go dtí gach tig ag bailiugadh an chíosa. Siad na tigearnaí talmhan a bhí san paróiste seo ná Padruig Ó Shúilleabháin agus se an priomh tigearna a bhí ós a gcionn san ná an tigearna Beanntraighe. Bhí Padruig Ó Shúilleabháin ana dian ar tinointige an paróiste seo. Do cuir se alán daoine as seilb a gcuidh talamh agus do thug se an talamh san do feirmeoirí móra agus a gcuidh stuic leis. Núair a fúair Padruig bás tháinig Liam Pian in a diaidh ag bailiugadh an cíos do tigearna Beanntraighe ní raibh se sin ró dian ar na daoine fé mar a bhí Padruig Ó Shúilleabháin. Do tug Liam Pian t-amh dó's na daoine bochta. Tamall na diaidh is tre gutanna a téigeadh an tigearna talmhan iseadh is é an duine a tabarfadh an daoine bochta agat nó an duine a leagadh an cíos dóibh. Tamall tar-éis sin bhíodar ag bailiughadh na gutanna agus is é Padruig Seen a bíodh ghá bhailugadh san geibeadh se an triomadh cuid de gach rud an triomad cuid de stuic an triomadh cuidh des na prátaí agus an triomadh cuid de gach barra.
    Aine C. Ní Shúilleabháin