Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

3adh Nodlag '37
    Scéal Grinn i dtaobh pósadh.
    Gairid dom' thig bhiífear agus a thriúr mac in a gcómnuidhe .Bhí beirt aca in a scaipeadóiri móra ach duine leisgeamhail dob' eadh an tríomhadh ceann.Shicraigh an beirt go ragfaidís ag obair dóibh féinagus gan mórán moille d'éirigh an tríomhadh ceann in a seasamh agus arsa sé -"A athair téir go dtí an baile mór agus íarr ar an gabha an rámhis láidre agus is truime a bhfuil le fágail a thabhairt duit agus beir abhaile dom é .Ó arsan t Athair ní bhféadfainn é a bhreith beadh fear eile ag teastáil uaim.
    D'iompuigh an beirt aca an rán abhaile agus gan mórán moille bhí trí stráice móna bainte ag an mac agus cheap sé go raibh an rán chomh éadtrom lé clúmh.Bhí cómhursa go raibh inghean aige gairid do tighe an mhic agus thabharfadh sé an inghean d'aon fear a bhfeadfadh sé ,bréighteóra ghlaoidh air .Chuaidh an mhac cuige agus amuigh sa gairdín bhi turnaioí ag fás."Nách mór beathuithe an ceannsan"arsan fear ,"is mór "arsan mac ach tá ceann ag mo athair agus tá cráinagus cúig -deag bainbh ag itte as agus anois táid reamhar agus ni gcuirfea suim ar an méid atá imthighte fós.Bhí pónaire ag fás in gar dóibh agus arsan cómhursa "nách mór an ceann e ".Is mór arsan mac,"ach tá ceann ag mo athair agus dá mbeitheá ag féachaintsúas go deó ,ní bhfeicfeá a bhárr agus la spéir -gealaighe núair a bhíos óg chúadas ináirde agus is amhlaidh a bhí
    Nóra Ní Chonaill
    Glen South, Co. an Chláir