Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_037

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_037

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do fhágáil. Dubhairt sí nach raibh rud ar bit i leigeasfadh i acht amharc d'fhághail ar an triur mhac a bhí amuigh ar an Oileán. Dubharit an rí nach raibh síad sin ann. Dubhairt sise go raibh, agus cuir an rí fios ar an tríur mac dubhairt an rí leis an mbeirt ba shine gan aon cluiche cártaí a imirt. Níor dubhairt sé tadha leis an mac a b'oighe mar bhí sé ag ceapadh na raibh fíos ag an mac sin le cluiche ar bíth a imirt. Chuaidh síad go dtí an leás-mháthair agus fuair sí biseach agus dubhairt sí leis an mac ba shine chuiche cártaí a imirt lei acht dubairt sé léi nac raibh fhios aige cluiche ar bhit a imirt. Dubhairt an dara mac an rud ceadna. Dubharit sí leis an mac ba óige cluiche a imirt leí agus dubhairt sé go n-imréach. Chuaidh an bheirt aca ag imirt agus bhuaidh mac an ríogh agus cuaidh síad ag
    Micil Mac Donnchadha
    Móinín na Ruaige, Co. na Gaillimhe