School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (continued from previous page)
    tighe ag cur síos uibreacha guir cuireann sí marc orra ionnus má beireann cearc eile ubh san nead is féidir le bean 'a thighe é a fághail gan trioblóid. Chun an tadh a cur orra cuireann sí splannc múchta is salainn síos leó. Cuirtear síos slán uimhir mar 12, 14, 16. Nuair tagainn na síciní amach bíonn an máthair an cúramach.

Nuair a thagann na gaedhanna óga amach 'gaislín' a thugtar orra. Ar a bheith óg díobh ní bhíonn aon clúmh orra, ach do réir a fhásann siad bíonn cúmh deas orra. Nuair a glaodhtar ar na haedhanna deireann siad 'Beada! beada! beadaí!
    Lacha.
    Is deas iad na lacha. Beirean siad ubh mór tá ubh lacha i bfad nios fearr na ubh