School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    thóg an píléir i láthair na cuírte é ach céard a rinne Miceál ac rith amach as tigh na cuírte agus an píléir in-a dhiaidh. Do léim se treasna caladh Baile Athá Cliath agus léim se isteach i mbád a bhí ag dul go Sasana.

* * *

Tá fear in-a-chomnaidhe ins an mbaile seo darb ainm Tomás Mac Cuimilín, Bhí se ag déanamh poitín ar chnoc Grianáin in aice le h-áit ar a tugtar Cnoc Tomáis Móir.
    Maidin bréag gréine a bhí ann agus nuair d'féac se timcheall air chonnaic se gárda agus e in-a-seasamh ar charraig ar a tugtar Carraig-na-Seabhaic. Nuair a connaic an gárda é do thóg se amach gunna agus do leag se urchar agus nuair chuala na gardai eile é do tháinig siad chuige de rith.
    Tháinig an cúigear aca timmceall Tomáis. As go brát le Tomás agus do thóg se leos an tlú, galún poitin dá bhuicéad agus canna agus rith se chomh mear le girrfidh go dtáinig sé go teach Ristéard Mic Eil. Bhí Risteard ag cur amach aoiligh ins an bpáirc. Do bhain Tomas a bhróga dhe agus chuir se isteac ins an gcliabh a bhí ag Ristéard. As go brath leis arís go dtáinig se go teach ar a tugtar Míceal Mac Eil agus d'fan se annsin ar feadh an lae.

Mártan Mac Cuimilín
    Gort