Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (Champ i mbBéarla)

Seo bíadh a ghnídís fadó. In aimsear bhfataí úr a deintí é, nuair a bheadh siad go deas milis.
    Deintear na fataí a ghlanadh go maith agus an craiceann a bhaint díobh le spuínnóig nó leis a ghlanadh héin mur bíonn an craiceann an bhog ortha. Cuirtear sa bpota annsin iad go mbí siad bruithte bog. Seiltear a' t-uisce asta annsin, agus in a dhiaidh sin iad a bhrú go maith le túirnín.
    Nuair a bheadh siad brúighte cuir gráinne salann ionnta. Geárr suas roinnt oinniún go mion agus caith isteach iad agus dein an t-iomlán a shuathadh le leomhnacht, ach ná bíodh sé ró-thanaí agat. Annsin cuir amach ar an bpláta iad agus bíonn sé go ró-dheas le grim ime measgtha ann.