School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    sáith de'n saoghal aca bíonn ubla agus cnóite aca, agus bíonn siad ag tomadh indiaidh an núil agus ag cur na gcnó ar an mbaic te ainm faoi leith ar gach cnó aca féachaint cé aca (?) a sgoilteas i dtoiseach - Sin é an fear a bhéas ín (?) pósta leis. Ach ní bhíonn na daoine bochta féín tiar sna cleasanna. Tugann bean isteach crann cabáiste agus crochann os cóir an dorais é agus an chéad fear a thiocfas isteach ar maidin sin é a bhéas mar fhear céile aici. Tamall de bliadhanta ó shion bhí nós eile aca: bean a dhul amach le cartlín snaithe, greim a chongbháil ar deireadh na snáithe agus an ceirtlín a chur isteach in áithe, labhairt annsin agus fhiarfhuigh cé'n fhear céíle a bhéas aice. Labhróchaidh an guth as an áithe léí agus innseóchaidh sé dí. Deirtear go mbíonn na sígheoga amuigh an oidhche seo agus go saluigeann siad na sméara dubha ionnus nach bhfuil
    Maighréad Ní Dhochartaigh