School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann fad'ó agus bhí go leor talaimh aige agus go leor ba....

(continued from previous page)
    go dtí an sgioból iad, agus bhaineadh a máighistir airgead as gach ceann de na ba mar gheall ar iad a bheith ag ithe a chuid féir.
    Bhí mac óg ag an bhfear eile agus níor mhaith leis aon duine é a fheiceal. Bhí sé fástaí suas ina bhuachaill láidir agus bhí na buachaillí ag teacht anuas gach lá ag féachaint a' mb'féidir leo é a fheiceál.
    An lá seo bhí an buachaill óg amuigh ag an teach agus é ag siubhal thart dó fhéin. Níorbh fhada go dtainic fear de'n mhuintir eile anuas agus chonaic sé an buachaill óg. D'fiafruigh an buachaill de'n bhfear a thainic anuas céard a bhí sé a iarraidh agus dubhairt an fear a thainic gurbh ag iarraidh na mbó a bhí sé.
    "Ní headh," ars' an buachaill óg, "ach ag iarraidh mise a fheiceál atá tú" ; agus ní dhearna sé ach siubhal comh fada
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo