School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. (continued from previous page)
    "Sé mo chomhairle seo díobh fánacht mar atá sibh," ars an t-athair. Ach ní rabh gar ann, b'fhearr leobhtha-san é na toighthe agus an talamh agus an t-airgead a roinnt.
    D'iarr sé ortha cliabh mónadh a thabhairt isteach chuige. Thug.
    Chuir sé iomlán na mónadh ar an teinidh i gcuideachta a chéile. Shuidh na fir óga go bhfeicfeadh siad caidé a bhí faoi'n duilleóg ag an t-sean-duine.
    Nuair a bhí an teinidh dearh bhí bladhairí ag dul 'nn gcreathach. Thug an sean-duine leis sluaisaid agus sgab sé an teine fríd an teach. I gceann cúíg bhomaite ní rabh a'n drithleóg beo inntí.
    "Anois a chlann," ars an sean-duine, "nuair a bhí an teine sin i gcionn a chéile bhí sí ag deargadh go bréagh agus dá luathas agus sgabadh í chuaidh sí as. Sé na dalta agaibh-se é," ars an sean-duine, "nuair atá sibh ag déanamh gnáithe maithe níπ caill agaibh altughadh.
    Sé mo chomhairle díobh fánacht i gceann a chéile nó má sgabann sibh éireochaidh dálta na teineadh dibh. Tiocfaidh mí-ráth oraibh i ngearr-aimsire. Tá saidhbhris mór i dtaiscidh in mo chuid talamhan-sa, agus ní'l cead agaibh-se é a chuartú ar dhóigh ar bith ach i ndóigh amháin,
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus Ó Gallchobhair