School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. (continued from previous page)
    an Mháthair ag preabadaigh ar eagla go dtiocfadh na saighdiúirí isteach agus go ngabhfaidís A leanbh. Sheas na sáighdiúirí ar aghaidh na crainn agus bhreathnuigheadar isteach ach sin a ndearnadar. D'órduigh an caiptín daobhtha an bealach a bhuaileadh. Leig Máthair Íosa ar shiubhal iad sul a corruig sí. Ag teacht amach ó cúl na crainn díthe dubhairt sí. "D'fhéadfadh sibh a bheith in bhur dtost a fhad is bhí an leanbh Íosa ann bhur measg" Nuair a smaointigh sí go rabh gach contabhairt thart tháinic sí amach agus thoisigh a bhaint giota dé'n bhealach. Bhí sí ag siubhail is ag siubhail léithe go rabh meadhon lae ann, go rabh an grían ag scoilteadh na gcloch; go rabh sí traoighthe tuirseach. Chualaidh sí tórmán arís. Bhí na sáighdiúirí ag teacht arís. Le sin caidé a chonnaic sí síos uaithe ach logán beag agus scaifte fir ag cur síl. Bheannuigh sí a gcuid oibre. Chuaidh sí síos fhad leóbhtha agus d'iarr orra na dtéigheadh sáighdiúirí ar bith thart agus dá gceistníghidís iad. "An bhfacaidh siad bean agus leanbh ag dul thart,"
    S. Ó Beirn
    Múinteoir